TUINONTWERP STUDIO M

EEN FIJNE FAMILIETUIN | URBAN GREEN

Een échte familietuin met een trampoline, een overkapping met een fijne zitplek én meer privacy; dat was de wens van de eigenaren van de jaren ‘60 woning aan de Kampweg in Doorn (Utrechtse Heuvelrug). Met het ontwerp van Studio M is een gestructureerde tuin gecreëerd die rust uitstraalt en een speels en warm effect heeft door de gekozen beplanting en het houtgebruik.

De lange smalle tuin is ruimer dan je op het eerste gezicht denkt. Door de gehele oppervlakte in te delen in ‘kamers’ lijkt deze direct breder én spannender; vanuit het huis kun je zo namelijk niet de gehele tuin zien. Als uitgangspunt is het creëren van een fijne familietuin gekozen waar iedereen een eigen plekje heeft, maar waar je óók samen bent.

We hebben Esther benaderd omdat we geen idee hadden hoe we onze tuin het beste in zouden kunnen richten. Omdat we een ruime tuin hebben, maar deze heel lang en smal is, hadden we geen idee hoe we er een fijne en gezellige tuin van konden maken. Haar eerste ontwerp was meteen goed!”

fototuin9

TUIN
Lange smalle tuin
Gelegen op het noordoosten
30 x 7 meter
WONING
Ruime jaren ‘60 woning
Perceel oppervlakte 400m2
BEWONERS
Een gezin met 3 kinderen en 2 honden


WENSEN
een nieuw en ruim terras om met de kinderen, familie en vrienden te genieten
een plek waar de kinderen heerlijk kunnen spelen; een trampoline en genoeg ruimte
een overkapping met een fijne zitplek
een goede opbergruimte voor de winterperiode
meer structuur in zowel de tuin als in de verlichting
meer privacy

RUST EN CONTRAST

De strakke belijning zorgt voor een fijne, overzichtelijke uitstraling van de tuin. Door verschillende elementen terug te laten komen, wordt rust gecreëerd. Dat is in deze tuin onder andere met de vlonders gedaan. Daarnaast is er gekozen voor een lichtgrijze bestrating; ook dat geeft rust én het kleurt goed bij de houtlook van zowel de vlonders als de schutting. Waarbij de zwarte schutting juist weer zorgt voor een mooi contrast met het groen van de planten.

OP AVONTUUR

Omdat de kinderen een belangrijke rol spelen in het gebruik van de tuin, zijn er naast een trampoline en een schommel, olifantenpaadjes toegevoegd. Deze olifantenpaadjes lopen door de borders heen tussen de hoge beplanting door, waardoor de kinderen van de gebaande paden af gaan en het avontuur in de tuin op kunnen zoeken. Hierdoor heb je voor weinig geld een groot effect om kinderen zich thuis te laten voelen in de tuin. Er is bewust gekozen voor een rechthoekige trampoline omdat deze mooi in de rechte en rustige belijning past.

“Onze nieuwe tuin voldoet aan al onze wensen! De kinderen kunnen er fijn spelen, we kunnen er met vrienden en familie eten en heerlijk ontspannen op de veranda. Ook ons huis is er enorm van opgeknapt.

Ficus carica
Delphinium 'Blue Bird'
Buddleja davidii 'White Profusion'

GROENE OASE

In deze familietuin is als basis gekozen voor het plaatsen van veel grassen. Bijvoorbeeld de Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' en de Miscanthus sinensis 'Gracillimus'; prachtige hoge grassen die ook een mooi wintersilhouet hebben. Zo blijft de structuur in de tuin in de winter behouden. In de borders, die de tuin opdelen in verschillende vakken, zijn veel vaste planten geplaatst die zorgen voor een knus gevoel. De hoogte wordt zowel met de grassen gecreëerd als met de Buddleja davidii 'White Profusion' en de Delphinium 'Blue Bird', die voor de kleur zorgen.

Een drietal bomen geven een gevoel van veiligheid, omdat deze door de hoogte een ‘plafond’ in de tuin creëren en op de warme dagen zorgen voor een natuurlijke schaduw. De met witte bloempjes bodembedekker ‘Galium odoratum’, ook wel bekend als Lievevrouwenbedstro is op verschillende plekken gebruikt. Een fijne winterharde kruidachtige plant uit de sterbladigenfamilie. Tegen de afscheiding die op de erfscheiding is geplaatst, zijn verschillende klimplanten gebruikt om het contrast met deze erfscheiding te verminderen en een groene oase te creëren. Het zwarte hout van de schutting maakt het groen van de planten feller en geeft daarmee een mooi contrast.

 Na aanleg van de tuin bleek dat hij nog mooier is geworden dan dat we op tekening al konden zien.

fototuin5
fototuin8
Passiflora caerulea

TIP VAN ESTHER!

Kijk goed naar de vorm van jouw tuin en zoek naar de zichtlijnen vanuit álle kanten. Heb je een smalle tuin? Dan kun je deze met horizontale lijnen breder laten lijken.

Ben je op zoek naar iemand die creatief is, meedenkt, veel plantenkennis heeft en je tuin van A-Z in kan richten, dan moet je zeker bij Esther zijn. Daarnaast is ze ook gewoon heel fijn om mee samen te werken.

OOK JOUW TUIN AANPAKKEN?

Ben je geïnspireerd door deze tuin? En wil je jouw tuin ook aanpakken? Ben je op zoek naar iemand die jou daarbij kan helpen? En wil je alles goed en gestroomlijnd geregeld hebben: alles-onder-één-dak (van ontwerp tot aanleg) zodat je zonder zorgen jouw droomtuin kunt realiseren? Samen met mijn partners help ik je persoonlijk naar het mooiste eindresultaat.

fototuin6

EEN BLIJE KLANT

We hebben Esther benaderd omdat we geen idee hadden hoe we onze tuin het beste in zouden kunnen richten. We hebben best een ruime tuin, maar doordat hij heel lang en smal is hadden weg een idee hoe we er een gezellige tuin van zouden kunnen maken.
Toen Esther bij ons op bezoek kwam hebben we onze wensen aangegeven waarna ze een eerste ontwerp voor ons gemaakt heeft. Dit eerste ontwerp was eigenlijk meteen goed. Ze had een indeling gemaakt die aan al onze wensen voldeed en oplossingen bedacht die we zelf nooit hadden kunnen bedenken. Na aanleg van de tuin bleek dat hij nog mooier is geworden dan dat we op tekening al konden zien. Als je in de tuin loopt kun je zien dat er goed nagedacht is over het gebruik van verschillende planten en de plaatsing hiervan. Daarnaast voldoet hij aan al onze wensen: de kinderen kunnen er spelen, we kunnen er met vrienden en familie eten en ook heerlijk ontspannen in de veranda. Ook ons huis is er enorm van opgeknapt. We hadden eerst een oude veranda die tegen de achterkant van het huis aangebouwd was. Door deze af te breken en op een andere plek een nieuwe veranda te bouwen is het aanzicht van ons huis enorm verbeterd en hebben we een nieuwe veranda op een plek waar we meer zon hebben. Zelf hadden we echt nooit bedacht om dit zo te doen. Ben je dus op zoek naar iemand die creatief is, meedenkt, veel plantenkennis heeft en je tuin van A-Z in kan richten, dan moet je zeker bij Esther zijn. Daarnaast is ze ook gewoon heel fijn om mee samen te werken.

— AAFKE LANGERAK
DOORN
fototuin4
fototuin11
fototuin

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje.
Ik hoop van je te horen!

(+31) 06 1414 9944 | esther@studiomonline.nl

Please enter your name.
Please enter a message.